Friday, July 23, 2010

qulub

bismillah.
assalamualaikum w.b.t.

sebelum mencecah 2 bulan tak update blog, mari kita update blog. kemalasan yang tak berfaedah ini sgt terbina setelah pulang ke malaysia tercinta ini. ntahla, sbb dpt jmpa family kot. rndu pun dah terubat. hehe. kakak iparku yg terlewat 10 hari selamat bersalin ank pertama 28 jun aritu. mmg nk tggu cikha die balik kot. dptla jugak balik KELANTAN tercinta! selamat melihat dunia Allah, nawal. semoga menjdi hamba yg solehah dan pejuang agama Allah. buat bamer, semoga kematangan meningkat bersama peningkatan usia awak. hehe. jadilah ketua keluarga seperti cth tauladan Rasulullah. kak nik, tahniah. semoga kehadirn nawal memberi lebih rahmat dan rezeki kepada keluarga kak nik dan bamer. sory nawal sayang, cikha gne pc atok. gmba2 nawal sume dlm lptop cikha. hee.

KISAH DARI KITAB ALLAH S.W.T. YANG DAHULU

Suatu ketika Rasulullah s.a.w telah ditanya tentang suhuf yang diturunkan kepada suhuf Nabi Allah Musa a.s.

Rasulullah s.a.w berkata, "Sebahagian daripada kandungan suhuf Nabi Musa a.s :-


1. Aku hairan pada orang yang telah meyakinkan akan datangnya kematian (yakin dirinya akan mati dan ditanya tentang amalannya), tetapi mengapa mereka merasa seronok dan gembira di dunia (tidak membuat persediaan).


2. Aku hairan kepada orang yang telah meyakini akan adanya qadar (ketentuan) Allah s.w.t., tetapi mengapa mereka marah-marah (bila sesuatu musibah menimpa dirinya).


3. Aku hairan pada orang yang telah meyakini akan adanya hisab (hari pengiraan amal baik dan buruk), tetapi mengapa mereka tidak berbuat kebaikan?"


Rasulullah s.a.w ditanya pula tentang sebahagian daripada kitab Taurat, Nabi berkata, "Antara kandungannya ialah :-


1. Wahai anak Adam, janganlah kau merasa khuatir akan kekuasaan (pangkat), selagi kekuasaanKu kekal abadi iaitu tidak akan hilang selamanya.


2. Wahai anak Adam, sesungguhnya Kami menciptakan kamu adalah untuk beribadah kepadaKu, maka dari itu janganlah kamu mensia-siakan (menghabiskan masamu untuk berhibur sahaja).


3. Wahai anak Adam, Kami tidak mengira akan amalanmu yang akan dilakukan esok, oleh itu janganlah kamu cemas akan rezekimu untuk esok.


4. Wahai anak Adam, sesungguhnya bagi kamu ada kewajipan dan ketentuan rezeki, sekalipun kamu mengabaikan kewajipanmu terhadapKu, namun Aku tidak akan mengabaikan rezeki yang telah ditentukan untukmu.


5. Wahai anak Adam, sesungguhnya jika kamu redha pada apa-apa yang telah aku berikan kepadamu, maka kamu akan merasakan bahagia zahir dan batin. Tetapi jika kamu tidak redha dengan apa-apa yang telah Aku berikan itu, maka kamu akan dikuasai oleh dunia sehingga kamu akan melompat-lompat dan melenting kepanasan di padang pasir yang panas. Demi Keagungan dan KemuliaanKu, ketika itu pun kau tidak akan memperolehi apa-apa selain yang telah aku tetapkan, malahan engkau termasuk di dalam golongan orang yang tercela di sisiKu."

p/s: mood nk m'update blog dgn lebih smpurna masih xde lagi. ntah bile nk ade. hehe. mgkin kt mesir nt kot. huhu.

hidup dalam dunia ini untuk bersyukur. brsyukur kpd org yg menyakiti kamu krn dialah yg mnabahkn kamu. bsyukur kpd org yg mnipu kamu krn dia yg mningkatkn pngetahuan kamu. bsyukur kpd org yg xendahkan kamu krn dia yg memupuk kamu brdikari. bsyukur kpd org yg mnjatuhkn kamu krn dia yg mmperhbatkn kamu. bsyukur pd org yg mnyiksa kamu kerana dia yg mnguji ksabarn kamu. bsyukur dgn sgala ujian dr Allah, kerana semuanya mningkatkn iman kamu. Alhamdulillah.

wallahualam.

No comments:

Post a Comment