Tuesday, June 1, 2010

tidak dapat tidak.

bismillah.

biochem-written. nk crite skit mule2 nih sbb pg td ade ckp ngn liyana ( kwn di alex ) nk post soklan biochem smlm. jujurnya, berbanding tahun lepas, soalan biochem written tahun ini SUSAH! tp sy slalu igt mak sy ckp ' kalau adk xleh jawab semua tu maknenye usaha adik tak cukup '. timekasih mak! kate2 mk ni da cukup sebagai pmbakar semangat sewaktu semangat luntur. dan terima kasih jugak kat kawan2 yg sntiasa bersama saya. dan semestinya Pencipta Alam yang termaha agung Allah s.w.t. ALHAMDULILLAH. yang mane kasih sayangnye tidak pernah kurg walau sedikit pun utk hamba yg hina ini. terima kasih Allah!

nila soklannye. huhu~

macam mana ? huhu. Azhar mmg terkenal dgn soklan yg susah. but as naeb said ' bigger success need bigger sacrifice. ' betol x naeb? hee. cuma sy terkilan bab lukis structure tu la. sepatutnya dr 4 soklan tu salah satunya dr chapter carbohydrate, lipid, protein and nucleic acid. tapi sampai 3 soklan lipid dan satu soklan nucleic acid. masih segar di ingatan ini bila head of biochem department said ' formula of PAPs (chpter nucleic acid )will not be include in the exam .' alhamdulillah bleh la lukis jugak hydrolysis productnye. yg mmg xde idea lgsg nk lukis inulin. hmm, da hafal byk jugak lipids structure tp inulin tu jgak yg dmasuknya. benarlah firman Allah 'Kita merancang Allah merancang, dan Allah lah sebaik2 perancang.' Alhamdulillah dlm 85% bleh jawab, 10% agk terkial2, dan 5% mcm da knfem salah. huhu. tapi jgn bimbang hajar, yakin dengan Allah yg tidak akan menghampakan hamba2nya. setiap yg berlaku beserta hikmah dan pengajaran.

******************
bace kisah ini. i.Allah menambhkan kyakinan kita pd Allah. ( cerita mgkin ade yg xsama tp jalan cerita adalah sama ). kisah benar. cerita cara saya je ye. xretila nk buat essay. hehe

seorg hamba Allah yg berada di Malaysia. menduduki exam namun soklan yg bleh dijawab cuma dalam 15-20% je. exam final rasenye. semestinya perasaan cuak dan takut mnguasai diri kan. dan asalnya mmg die xyakin lgsung utk lulus apatah lagi utk dapat A kan. namun kerana diri yakin dengan takdir Allah yg mnjadikn mustahil kpd boleh, he/she keeps praying dan yakin yakin yakin. guess what? she/ he got A for the subjek. kagum bukan? dan tgk mcm mane Allah mnjalankn urusanNya.
die pun pergila tanya lecturer yg btanggungjawab mnanda kertas die. mcm ni kot ayat die ' prof, sy sgt bersyukur dgn ape yg sy dpt. tp sejujurnya saya xbleh jawab pun exam aritu. dan kenapa sy bleh dpt A?' prof dia pun senyum dan ckp ' saya dah bernazar bahasanya jika Allah mngurniakan saya anak perempuan, saya akan mmberikan gred A utk paper first yg saya mark n that paper is yours. '

SEE! how Allah granted the request of his servants who do not despair? walaupun bg kita itu sesuatu yg mcm mustahil. tp bg Allah tidak. remind ourselves, Allah sgt sayangkan kita namun sejauh manakah kita menyayangiNya? betulkah kita benar2 sudah melakukan amar ma'ruf nahi mungkar? tepuk dada tanya iman!

wasalam.

2 comments:

  1. gud entry hajar!n it suits me yg salu sgt fail sumer subjek nih!

    ReplyDelete